728x90 AdSpace

  • Latest News

    20 January 2015

    Vandaag: Partij 'Jokowi' het grootst in Indonesië (video)

    9 April 2014
    Sumber: http://www.destentor.nl/algemeen/buitenland/vandaag-partij-jokowi-het-grootst-in-indonesi%C3%AB-video-1.4306132
    JAKARTA - Tientallen miljoenen Indonesiërs op duizenden eilanden hebben woensdag hun stem uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen.

    De partij PDI-P van de razend populaire presidentskandidaat Joko Widodo is volgens de eerste resultaten met ruim 19 procent van de stemmen het grootst geworden.

    Toch is die overwinning minder groot dan gedacht. Het was de verwachting dat de PDI-P meer zou profiteren van de populariteit van 'Jokowi', zoals gouverneur van Jakarta Widodo in de volksmond heet.

    De regerende Democratische Partij van president Susilo Susilo Bambang Yudhoyono bleef fors achter, met 7,7 procent van de stemmen.

    In totaal mochten zo'n 187 miljoen Indonesiërs woensdag hun stem uitbrengen. Ze stemden niet alleen voor het 560 zetels tellende nationale parlement, maar ook voor 19.000 zetels in de regionale parlementen.

    Afgelegen Ciseel (Indonesië) stemt tegen corruptie
    Ook in het afgelegen dorp Ciseel werd gestemd. Het smalle, modderige bergpad voert langs diepe ravijnen, over steile heuvels en bruggetjes die op instorten staan. Het is de enige weg naar het dorpje Ciseel dat op twee uur lopen in de bergen van de West-Javaanse provincie Banten ligt verstopt. Vreemdelingen komen niet in dit geïsoleerde dorp. Behalve tijdens verkiezingstijd zien de bewoners tot grote hilariteit de zwetende en puffende partijkandidaten hun dorpje binnenstrompelen met partijvlaggen, stickers en T-shirtjes.

    Voor het dorpshoofd is er een speciale hadiah, een zakje met geld. Nadat hij zijn duiten had geteld, drong hij jarenlang het hele dorp zijn stemadvies op.

    Max Havelaar
    Maar vandaag voor het eerst in de geschiedenis luisteren de inwoners niet meer naar hem. De nieuwe docent Ubai Muchtar (33) van het dorpsschooltje heeft de inwoners de ethische kant van politiek uitgelegd. Als lesmateriaal gebruikt deze voormalige student Max Havelaar van Multatuli. Het pseudoniem van de koloniale ambtenaar Eduard Douwes Dekker die 150 jaar geleden de strijd aanbond tegen de corruptie in dit gebied. Ubai heeft de dorpsbewoners uitgelegd dat je stemt op de kandidaat, die je volgens Max Havelaar zal beschermen tegen de hebzucht van de regenten.

    De grootste verliezer in Ciseel is nu al de corrupte gouverneur Ratu Koningin Atut van de Golkar partij, de politieke machine van president Soeharto, die met haar familie de budgetten van onderwijs en gezondheidszorg in de provincie Banten leegroofden. In Ciseel moeten zwangere vrouwen en zieke kinderen net zoals tijdens de koloniale periode nog steeds met draagdoeken over het glibberige bergpad gedragen worden.

    Het dorp stemt op de populaire gouverneur Joko Widodo van Jakarta. Een man die zich vooral bekommert om de armen in de samenleving.

    "Max Havelaar zou ook terecht hebben geconcludeerd dat deze Jokowi de vaderlijke zorg van de bevolking als zijn eerste plicht ziet", aldus Ubai.

    Gematigd moslimland
    Indonesië is een gematigd moslimland en dat zal altijd zo blijven, stelt islamoloog Abdil Mughis Mudhoffir. De Indonesiërs gaan woensdag naar de stembus.

    Sinds de onafhankelijkheid onderdrukten de presidenten Soekarno en Soeharto iedere radicale moslimgroepering waardoor ze tijdens de verkiezingen nauwelijks stemmen kregen.

    Islamitische partijen
    Nu die vrijheid wel bestaat, doen de islamitische partijen het niet veel beter. De grootste overwinning behaalde de PKS in 2004 met ruim 8 procent. Maar toen kochten de hardliners de arme kiezers met olie, rijst en geld in de sloppenwijken.

    Bij de komende verkiezing is de verwachting dat de partij onder de 5 procent schiet, vooral door corruptieschandalen waarbij de PKS is betrokken. De partij verloor iedere geloofwaardigheid na de seksuele escapades van de leiders met fotomodellen en prostituees.

    Cultuur
    "In Indonesië wordt de islam niet zoals in het Midden-Oosten zuiver als een religie beschouwd. Het is onze cultuur, die waarden en normen voorschrijft", aldus Mughis Mudhoffir.

    Voor de grootste moslimorganisatie, de Nadhlatul Ulama met 30 miljoen leden, is bijvoorbeeld het faciliteren van onderwijs en gezondheidszorg belangrijker dan de strijd voor een islamitische staat.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 komentar:

    Post a Comment

    Item Reviewed: Vandaag: Partij 'Jokowi' het grootst in Indonesië (video) Rating: 5 Reviewed By: mh ubaidilah
    Scroll to Top